Dyrerettigheder eller bæredygtighed?

Når man skal tage stilling til, hvorvidt naturlig pels eller falsk pels er det rigtige valg, er det ofte et spørgsmål om, hvad der er vigtigst for én. For dem der tyer til falsk pels, er det dyrenes rettigheder, der vægtes højest, men er det virkelig så simpelt?

En væsentlig faktor, som tit udelades her, er spørgsmålet om bæredygtighed og dyrevelfærd. For hvad er det egentlig vi skal beskytte, og hvem siger, at produktionen af naturlig pels ikke tilgodeser dyrene?

Hvad er vigtigst?

Hvis man skal tage fat i problematikken omkring naturlig pels og dennes formodende trussel mod dyrenes rettigheder, kan det være en god ide at undersøge hvorvidt det er etisk korrekt at bruge og bære naturlig pels.

Her er det egentligt et spørgsmål om, hvad der skal til, for at det bliver etisk korrekt at bruge et dyreprodukt generelt.

En undersøgelse af sælindustrien i Canada* har påvist, at størstedelen af befolkningen mener, at det er etisk korrekt at bruge skindet fra dyrene, så længe følgende betingelser er opfyldt.

Den første betingelse er, at arternes overlevelse ikke må være truet. Dette handler i bund og grund om bæredygtighed og at der ingen fremtid er i at opbruge de ressourcer vi skal bruge for at overleve.

Derfor er der lavet flere tiltag, der er med til at sikre arternes overlevelse og et af disse tiltag er regulering.

Igennem regulering bestemmer staten i hvert land, hvilke dyr der må jages og hvornår, for at sikre, at alle dyr og afgrøder får de bedste levevilkår og ikke kan udrydde hinanden.

Den anden betingelse er, at der ikke må være unødvendig smerte eller ondskab i forbindelse med aflivning. Her handler det om dyrevelfærd og dette tages meget alvorligt i den moderne pelsindustri.

De opdrættede dyr får god næring og pleje, så pelsen kan leve op til og konkurrere med den høje standart, der er på markedet.

De gode forhold, som dyrene lever under, bliver endda også tilgængelige for befolkningen ved de populære Åbent Landbrug-arrangementer rundt omkring i Danmark.

På denne måde får man mulighed for at se, at dyrevelfærden er i top i pelsindustrien hos de opdrættede dyr som fx mink i Danmark og ræv i Finland.

Pelsen fra de andre dyr, fx kanin, får, ko og rensdyr, er biprodukter til kødindustrien. Hermed bruges hele dyret og ikke kun kødet og dette giver minimalt spild.

De øvrige dyr som vaskebjørn og Zebra er vilde dyr, der fanges i fælder eller dør på naturlig vis.

De fælder der bruges til vaskebjørnene, er godkendt af specialiserede autoriteter, som sikrer, at dyret oplever mindst mulig stress og smerte under fangsten.

Den tredje betingelse er at aflivningen og derved brugen af dyret skal tjene et vigtigt formål.

Dette handler om, hvorvidt det overhovedet er nødvendigt at slå dyr ihjel, for at få fat i pels. Som nævnt er flere af vores skind og pels biprodukter til kødproduktion og bliver således en måde at mindske spild på.

Lammeskind og naturprodukter

Herudover afliver man mange dyr gennem det førnævnte tiltag, regulering, for at sikre alle arters overlevelse.

I forbindelse med reguleringen, ville det være en skam at smide skindet ud som affald, for kun at bruge kødet til enten kødproduktion eller foder til dyrene, der stadig lever ude i naturen.

Herudover er det bevist, at brugen af dyrenes pels tjener et meget vigtigt formål i forhold til bæredygtighed.

Tøjet, der er lavet af naturlige materialer, kan nemlig nedbryde sig selv i naturen og udgør dermed ingen miljømæssige risici.

Alternativet til dette naturlige materiale, er tøj lavet af syntetiske plastikfibre, der er lavet af petroleum.

Dette er, i modsætning til naturligt skind og pels, hverken miljøvenligt eller bæredygtigt. Det er nemlig en ressource, der ikke kan nedbrydes. Den fjerde betingelse er, at aflivningen skal give minimum spild.

Her handler det om, at det tit er fejlagtigt antaget, at når man tager pelsen fra et dyr, så bruges resten af dyret ikke til noget og bliver bare til spild.

Dette er langt fra tilfældet.

Flere af dyrenes pels er som sagt biprodukter til kødindustrien og de øvrige dyr, som ikke spises af mennesker, returneres til naturen, hvor de bliver spist af andre dyr og dermed fungerer som næring for dem. I al sin enkelthed handler det etiske spørgsmål om, hvad der er mest vigtigt.

Er det at dyrene har deres helt egne rettigheder, så vi mennesker ikke må disponere over deres ressourcer og levevilkår eller er det bæredygtighed.

Hos NATURES Collection går vi meget op i bæredygtighed, men ligeså meget i dyrevelfærd, så vi kan stå inde for vores produkter.

Læs mere her og bliv klogere på hvor bæredygtigt pels egentlig er.

Her er det også væsentligt at nævne, at behandlingen af pels kræver meget milde kemikalier, for netop at beskytte pelsen. 

Transparens i pelsindustrien

Men hvordan sikrer man, at alle opdrættere af dyr til pelsproduktion lever op til de strenge krav om dyrevelfærd og hvordan sikrer man velfærden for de vilde dyr, der lever frit i naturen?

Pelsdyrerhvervet har taget initiativ til at indføre kontrol af dyrevelfærden hos pelsdyr og dette initiativ hedder WelFur.

WelFur er et videnskabsbaseret certificeringssystem, der baserer sin protokol på 4 principper; Good housing, Good feeding, Good health og Appropriate behavior.

De mange opdrættere bliver målt og vurderet og får dermed et solidt grundlag for at kunne dokumentere høj dyrevelfærd på gårdene.

Projektet udspiller sig i hele Europa og imødekommer modebranchen og forbrugernes krav om gennemsigtighed og dokumentation for dyrevelfærden i pelsproduktionen.

Det er brancheorganisationen FurEurope, der står bag sammen med forskere fra 7 forskellige universiteter i Europa.

Udover WelFur skal vi huske at nævne IFF – The International Fur Federation, som er den eneste organisation, der repræsenterer pelsindustrien og regulerer dens praksis og handel.

Organisationen har 56 medlemmer fordelt på 40 lande. Hvert medlem har ansvaret for, at deres land lever op til regulativerne. Den sidste og nyeste internationale certificering vi vil nævne, er Furmark, som bliver lanceret i 2020.

Denne certificering går ud på at sikre, at de forskellige aktører i pelsindustrien lever op til specifikke krav om bæredygtighed og dyrevelfærd.

Furmarks mærkesager er høje miljømæssige krav til rensning af spildevand og farvning af pelsen.

For at sikrer den menneskelige sundhed og miljøet, er der restriktioner på hvilke kemikalier, der må bruges. Furmark er hermed et mærke, der kombinerer dyrevelfærd, miljø og menneskelig sundhed. Hermed sørges der hele tiden for at holde den høje standart inden for dyrevelfærden vedlige i pelsbranchen. 

Naturen kan selv

Bæredygtighed fylder meget i verden i dag og det kan blandt andet mærkes i pelsbranchen. For mange handler det om, at rede jorden fra de mange miljøskadelige påvirkninger, vi selv påfører den.

Dette er en hjertesag for mange, fordi det i sidste ende er afgørende for at sikre vores egen overlevelse.

For at passe på jorden er vi nødt til at prioritere at bruge de naturlige materialer, der kan nedbryde sig selv i naturen eller genbruges.

Dette kan også ses som en del af den naturlige fødekæde. Mange dyre- og plantearter producerer for mange afkom end deres levesteder kan bære og derfor bruges de svage som næring til de andre.

Det lyder barsk for nogen.

Men det skaber et natuligt flow, som vi mennesker ikke burde ændre på, bare fordi det provokerer vores fælles forståelse og kultur.

Derfor vælger vi hos NATURES Collection at fokusere på dyrevelfærd og bæredygtighed og her er kernen i vores opfattelse, at naturen giver os de materialer vi skal bruge, uden at drive rovdrift på jordens livsvigtige ressourcer.

Med andre ord, vi respekterer naturens eget økosystem og udnytter de ressourcer den giver os.

Hermed er NATURES Collection og pelsindustrien generelt en bæredygtig medspiller i den nødvendige kamp mod klimaforandringerne.

 


Smid en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal accepteres før de bliver udgivet

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.