Er pels bæredygtigt?

Læs med i dette blogindlæg og bliv klogere på pels, bæredygtighed, dyrevelfærd og de forskellige certificeringer vi har hos NATURES Collection.

Er pels miljørigtigt?

Lige nu er vi i en tid, hvor alle forsøger at yde deres bedste for at blive mere bevidste om, hvordan vores valg og livsstil påvirker naturen.

Faktisk er det således, at der er forskellige måder, hvorpå mode kan være bæredygtigt.

Nogle siger, at de er bæredygtige, eftersom de fremstiller deres produkter af genbrugs plastik og tekstiler. Spørger du os, er bæredygtig mode, når materialet er bionedbrydeligt.

I dette tilfælde er pels derfor, for os, et fantastisk naturprodukt. Desværre har misvisende kampagner om dyrerettigheder promoveret misledende mærkesager og stillet spørgsmålstegn pelsbranchens etiske og bæredygtige rolle.

Pels er miljøvenligt. Faktisk er pels så grønt, at det vil være en skam, hvis aktivister verden over, får succes med at få flere til at vende ryggen til pelsindustrien og i stedet vælge andre alternativer. 

Sheepskin

Et naturligt materiale

Tøj, møbler, accessoires mv. af pels er alle produkter, der er lavet af naturlige materialer. Hvilket gør dem langt mere interessante end alle de ikke-bionedbrydelige produkter, der købes hver eneste dag.

Der er mange fordele ved at investere samt gå i naturlig pels.

En af disse fordele er, som mange allerede ved, at naturligt skind og pels er af særdeles høj kvalitet. Selvfølgelig, kan pels fra vilde dyr have skader, men hos NATURES Collection udvælges skind nøje.

Det betyder, at de produkter, vi sælger, er af særlig høj kvalitet. Og det er vigtigt at huske, når vi bærer pels, at det engang var skind på et levende dyr.

Det er derfor en god investering, som med den rette pleje kan holde hele livet. 

ægte lammeskind

Slow Fashion

Som vi alle ved, er det vigtigt, at vi passer på vores planet. Det store overforbrug af ikke-bæredygtige ressourcer rundt omkring i verden har haft en meget negativ indflydelse på jorden, og vi kan allerede mærke konsekvenserne deraf i form af klimaændringer.

Det er derfor en god ide i slow-fashion, som pels, i stedet for at bidrage til køb-brug-smid-væk-kulturen, der kendes fra de mange fast fashion brands.  

Produkter fremstillet af syntetiske fibre kan ikke på samme måde nedbrydes, og vil ofte forblive på affaldsdepoter i årtier.

Pels kan, i modsætning til dette bruges i mange år og forgå naturligt.

Til at forlænge pelsens levetid, gennemgår denne først en speciel garvningsproces, der kaldes dressing. Processen beskytter hårsækkene og pelsen, hvilket gør det mindre tilbøjeligt til at gå i stykker.

Hvorfor skindet bliver langt mere holdbart.

Pelsen vil til sidst tørre ud og begynde at nedbryde biologisk og vende tilbage til naturen. Faktisk kan du tage din gamle pels og grave den ned i din have, når du ikke ønsker den længere.

lam

Pels er bæredygtigt

Vores pels kommer fra forskellige steder verden over. Vi modtager eksempelvis meget fra kødindustrien, da pels og skind er et biprodukt hertil.

Hvis vi kigger på disse indvirkninger, kan det tydeliggøres, at det vil være en skam bare at smide skindet væk som spild og kun bruge kødet som kød til produktion eller til at fodre dyrene, som lever i naturen.

Hvis man vælger at kigge ud fra dette perspektiv, kan det klargøres at brugen af dyrepels har et meget vigtigt budskab i relationen til bæredygtighed.

Tøj, der er lavet af naturligt materiale, kan nedbryde sig selv i naturen, og det har derfor igen risici for miljøet. Alternativet er tøj lavet af syntetiske plastik fibre, som er lavet af råolie.

Syntetisk tøj er derfor den klare modsætning til naturligt skind og pels, eftersom det hverken er godt for miljøet eller er bæredygtigt.

Olie er nemlig en ressource, som ikke kan nedbrydes biologisk.

Dertil kan det også tilføjes, at det er vigtigt at ved slagtning af dyret går mindst muligt til spilde. Dette er særdeles vigtigt at tage notits af, eftersom mange antager, at man kun tager skindet fra dyret, hvor resterne derefter bare smides ud.

Det er langt fra rigtigt.

Som tidligere nævnt er det således, at mange skind er biprodukter til den lokale kødproduktion, og andre dyr som ikke kan bruges i kødindustrien vil derimod tilbagegives til naturen, hvor de vil blive spist af andre dyr og vil derfor fungere som ernæring for disse dyr.

Men hvad er mest vigtigt?

Er det mest vigtige, at dyrene har deres egne rettigheder, så mennesker ikke kan råde over deres ressourcer og levevilkår eller er det vigtigst, at det er bæredygtigt?

Hos NATURES Collection går vi særdeles meget op i bæredygtighed, men vi går lige så meget op i dyrenes velfærd, så vi kan stå inde for vores produkter.

I dette tilfælde er det også vigtigt at tilføje, at behandlingen af pels indeholder meget milde kemikalier for at sikre kvaliteten af pelsen, og for at det kun har betydningsløse og små konsekvenser for miljøet.

Med andre ord: Pels er bæredygtigt.

ægte lammeskind

Pels hele året

Vil det ikke være fantastisk, hvis du har mulighed for at have bæredygtigt tøj og accessoires hver dag hele året? Når man tænker på pels som tøj, tænker mange automatisk på pelsfrakker, som kan holde en varm i de kolde vintermåneder.

Men pels er ikke kun til de kolde dage. Faktisk er det således, at pels kan bruges hele året rundt. Pelsaccessories er et godt eksempel på, hvordan du nemt kan kombinere pels med din sommergarderobe.

Du kan få tasker , hatte, hårbånd endda også sko. Du kan også vælge at bære en pelsponcho, vest eller tørklæde til de lange sommernætter. Dette giver også mange muligheder og innovative måder til, hvordan du kan integrere pels i din garderobe i foråret og sommeren.

Det er også vigtigt for os at nævne, at mens du nyder de varme måneder, skal du passe på din pelsfrakke, som hænger gemt inde i skabet.

Du skal ikke gemme den hjemme i en kælder eller i et skab pakket ind i plastik. I stedet for skal du opbevare din pels i et koldt og tørt rum med god ventilation.

poncho

Hvad med dyrenes rettigheder?

Dyr forsyner os med en lang række vigtige produkter, og vi har ansvaret for at sikre, at deres velfærd er i top. 

Hvornår er det etisk korrekt at bruge dyreprodukter? 

I en undersøgelse af sælindustrien i Canada er det blevet bevist, at flertallet af offentligheden føler, at det er etisk korrekt at bruge skind fra dyr, så længe at følgende betingelser er opfyldt.

Den første betingelse er at artens overlevelse ikke trues. I bund og grund handler det om bæredygtighed, og at der ikke er nogen fremtid i at opbruge de ressourcer, der skal sikre vores overlevelse.

Det er også grunden til, at der er foretaget flere handlinger for at sikre artens overlevelse. En af disse er regulering.

Gennem regulering bestemmer staten i pågældende land, hvilke dyr der er lovlige at jage, og hvornår de må jages. Dette gøres for at sikre at alle dyrearter og afgrøder har de bedste levestandarder og ikke uddør.

En anden betingelse er, at der ikke skal ske nogen unødvendig smerte og/eller mishandling i forbindelse med slagtningen. Det er et meget vigtigt anliggende for pelsindustrien, og det bliver taget særdeles seriøst.

Dyrene får god ernæring og pleje, så pelsen kan leve op til de høje standarder, der er i branchen. Disse gode forhold som dyrene har vises også til offentligheden dette ses eksempelvis i Danmark, hvor landmænd tit byder velkommen indenfor til arrangementer på gården.

Ved at gøre det på denne måde får offentligheden også en chance for at se, hvordan dyrene har det. Pelsen fra andre dyr såsom kaniner, får, køer og rensdyr er biprodukter fra kødindustrien.

Det betyder, at hele dyret bliver brugt og ikke kun kødet, hvilket resulterer i minimalt spild.

Andre dyr såsom vaskebjørne og zebraer er vilde dyr, som fanges i fælder eller dør naturligt. Fælderne der bruges til at fange vaskebjørne er godkendt af specialiseret autoriteter, som sikrer, at dyret oplever så lidt stress og smerte så muligt, når det bliver fanget.

Får

WelFur og FURMARK

Men hvordan sikrer man, at alle pelsavlere lever op til de høje krav, der er til dyrevelfærd, og hvordan kan det garanteres, at de vilde dyr, som lever frit i naturen, også er sikret?

Pelsbranchen har taget initiativ til at indlede kontrol af dyrevelfærden på farmene, kaldet WelFur. Dette er en forskningsbaseret og uafhængig velfærdscertificering, som bygger på et uvildigt, nuanceret og retvisende billede af dyrenes sundhed og velfærd på gården.

Avlerne bliver vurderet og evalueret hvorefter de får et certifikat, der kan dokumentere, at der er høj og godkendt dyrevelfærd på farmen.

WelFur finder sted i hele Europa og med denne certificering, kan man imødekomme modeindustrien samt forbrugerens krav om høj dyrevelfærd.

Det er erhvervsorganisationen, FurEurope, som står bag dette initiativ i samarbejde med videnskabsfolk fra 7 universiteter i Europa. Udover WelFur er det også en nødvendighed for os at nævne IFF - The International Fur Federation, som er den eneste organisation, der repræsenterer pelsbranchen og regulerer dens metoder og erhverv.

Organisationen har 56 medlemmer fordelt i 40 lande. Hvert medlem har ansvar for at sikre, at deres land lever op til reglementet.

Det nyeste internationale program vi ønsker at nævne er, FURMARK, som lanceres i 2020.

Dette handler om at sikre, at de forskellige medlemmer af pelsindustrien lever op til de specifikke krav der er til dyrevelfærd og bæredygtighed.

FURMARKs hovedtema er høje miljøkrav til spildevandsrensning og farvning af pelsen. Derudover har de også lavet restriktioner på, hvilke kemikalier der er lovlige at bruge for at sikre menneskets helbred samt miljøet.

Dette gør FURMARK til en organisation, som kombinerer dyrevelfærd, miljø og menneskets helbred. Med disse initiativer og kontroller, kan vi være helt sikre på, at de høje standarder inden for dyrevelfærd bevares i pelsbranchen.

får bjerge

Lad naturen gå sin gang!

Bæredygtighed har meget høj prioritet verden over og det er mærkbart i pelsbranchen. For mange handler det om at redde planten fra de mange miljøpåvirkninger, vi selv forvolder verden.

Det er en vigtig sag for mange, fordi i sidste ende er det afgørende for at sikre vores egen overlevelse. For at sikre jordens overlevelse er vi nødt til at prioritere naturlige materialer, som kan nedbrydes biologisk eller materialer, som kan genanvendes.

Det er faktisk en del af den naturlige fødekæde. En fødekæde skabes ved, at mange dyre- og plantearter producerer flere afkom, end deres levested kan klare, og derfor er det sådan, at de svage arter bliver brugt som ernæring for andre.

Dette kan måske lyde hårdt for nogle mennesker, men det er med til at kreere et naturligt flow, som vi mennesker ikke bør ændre, blot fordi det provokerer vores overbevisninger og kultur.

Det er derfor, vi ved NATURES Collection har valgt at fokusere på dyrevelfærd og bæredygtighed. Det er vores overbevisning, at naturen giver os de ressourcer, vi behøver uden at udnytte jordens livsnødvendige ressourcer.

Med andre ord kan det siges, at vi respekterer naturen og dets økosystem. Vi bruger de ressourcer, der er tildelt specielt til os. Dette gør NATURES Collection og pelsbranchen til en vigtig spiller i den nødvendige kamp mod klimaændringer. 

Tak fordi du læste med

Det betyder utrolig meget for os, at du ønsker at blive en del af vores verden. Ligegyldigt om du lige har købt din første pelsfrakke eller allerede har flere pelsitems i din garderobe eller hjemme, takker vi dig.

Vi håber på fortsat at handle med dig i fremtiden, hvor vi til gengæld vil designe fantastiske nye styles hvert år. Her ser du et udpluk af vores best sellers.

Bliv inspireret til at leve på en mere bæredygtig måde og tøv ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål!


Smid en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal accepteres før de bliver udgivet

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.