Pleje af lammeskind

Hvis du lige har erhvervet dig et lammeskind eller har været ejer af et i mange år, så kan du prise dig lykkelig over, at du er ejer af et kvalitetssikret naturprodukt, der med den rette pleje vil gøre dig gavn i mange år.

Et lammeskind er fra naturens side forsynet med stoffet lanolin.

Lanolin er en slags uldfedt, der udvindes af ulden og som har den unikke egenskab, at det har en beskyttende samt rensende effekt.

Lammeskindet kræver derfor kun ganske lidt pleje.

Plejevejledning for lammeskind      

Den nemmeste og vigtigste måde at pleje dit lammeskind på er i første omgang at ryste det jævnligt. Vi anbefaler at du ryster skindet minimum én gang om ugen. Sidder du meget på skindet – fx hver dag – så er det en rigtig god ide at ryste det lidt oftere.

Når du ryster dit lammeskind, sørger du for, at det bevarer sit bløde udtryk og fjerner alt det støv, der uundgåeligt har sat sig i det.

 

Lammeskind med glatte hår

Hvis du har et lammeskind med glatte hår, skal det, udover at rystes, også børstes regelmæssigt med en lammeskindsbørste.

Hvis du sidder eller ligger meget på dit lammeskind, skal du gerne børste det lidt oftere, end hvis det hovedsageligt er til pynt. Når du sidder eller ligger på skindet, vil hårene med tiden trykke sig sammen og have nemt ved at filtre ind i hinanden.

Med en børste kan du hurtigt skille hårene fra hinanden igen og jo oftere du gør det, jo hurtigere kan det gøres hver gang.

Når du børster skindet, anbefaler vi at du børster hele skindet, men er varsom de steder, hvor hårene er filtret sammen. Der vil altid ryge nogle hår af, som sætter sig på børsten, men der er ingen grund til bekymring her.

Hvis du børster skindet en gang om måneden, er du sikret et lækkert skind i lang tid. Hvis du sidder på det og bruger det hver dag, så anbefaler vi dog at du børster det en gang hver anden eller hver uge.

Det vigtigste du skal huske er at holde øje med dit skind og jævnligt vurdere, om det kunne trænge til en børstning. Det er nemlig bedst for dit skind at det bliver vedligeholdt, idet det forlænger dets levetid markant.

Herunder kan du se den tydelige forskel på et lammeskind før og efter det er blevet rystet og børstet:

 

Hvis du har et lammeskind med krøllet hår, skal du ikke børste det. Hvis du børster krøllerne, vil de naturlige krøller blive fjernet. Du er derfor nødt til at ryste skindet jævnligt i stedet for.

Vi anbefaler at du ryster skindet en gang om ugen. Skulle det ske, at krøllerne er ved at forsvinde, er det ingen grund til bekymring. Vi har nemlig et trick til at få dem frem igen.

Du skal starte med at fugte dine hænder, hvorefter du griber fat i skindet med en knyttet næve. Gentag dette på hele skindet og ryst det herefter kraftigt. Mens skindet tørrer, gendanner det krøllerne på skindet.

Det er vigtigt at du sørger for, at dine hænder ikke er alt for våde, og at lædersiden forbliver tør.

Sådan fjerner du forskellige pletter

Når du anskaffer dig et lammeskind, er det selvfølgelig meningen at det skal bruges. Herved er det næsten umuligt at undgå, at det på et tidspunkt får pletter på sig. Hvis dette sker, er det vigtigt at du handler hurtigt.

Der er nogle forskellige ting der skal gøres, alt efter hvilken slags plet der er kommet på dit skind.

Når du skal fjerne pletter fra dit skind, gælder følgende altid: Pletten skal tørres af lammeskindet hurtigst muligt. Dette kan du gøre med en tør eller fugtig klud, så væsken fra pletten ikke trænger igennem til læderet.

Hvis det er muligt, skal du straks vende skindet, så pelssiden vender nedad, så læderet er beskyttet og bliver tørt igen så hurtigt som muligt. Du kan med fordel lægge det på et tørrestativ. Når lammeskindet er tørt igen, kan du gå i gang med at fjerne pletten.

Læs med videre og bliv klogere på, hvad du præcis skal gøre, alt efter hvilken slags plet skindet har fået på sig.

  • Chokolade eller grød 

    Er der kommet chokolade eller grød på skindet skal du lægge dit skind med pelssiden nedad på et tørrestativ og lade pletten tørre. Herefter børster du den indtørrede plet af skindet med en lammeskindsbørste. Selvom du har børstet godt, vil der i nogle tilfælde stadig være rester af pletten tilbage.

    I sådanne tilfælde anbefaler vi at du tørrer pletten af med en fugtig og lunken klud. Herefter lægger du skindet til tørre igen børster den tørre plet væk. Er det stadig ikke gået helt væk, kan du gentage proceduren.
  • Øl, sodavand eller andre drikkevarer 

    Hvis du spilder en væske som øl, sodavand eller lignende, skal du starte med at fugte en klud med lunkent vand, vride kluden og duppe pletten med kluden. Herefter tager du en tør klud og tørrer skindet forsigtigt med den.

    Du kan med fordel blande en teskefuld uldvaskemiddel med en halv liter varm vand og komme blandingen på pletten. Når du har masseret blandingen ind i pelsen, bliver blandingen til skum, som du skal lade sidde lidt.

    Herefter er det vigtigt at du fjerner blandingen med en fugtig klud først og derefter en tør klud. Hvis det er nødvendigt, kan du gentage denne procedure flere gange. Når skindet er blevet tørt anbefaler vi dig at børste det grundigt igennem.

  • Kaffe, vin eller blod 

    Kommer der kaffepletter, vin eller blod på skindet skal du fugte en ren klud med lunken vand og vride den godt, hvorefter du dupper pletten. Herefter skal du tage en ren og tør klud og duppe pletten med den.

    Når du har gjort det, skal du blande en teskefuld uldvaskemiddel med en spiseske eddike og en halv liter lunken vand. Herefter skal du forsigtigt duppe og gnide blandingen ind i pletten med en klud. Herefter skal du tørre blandingen af med en fugtig klud og slutte af med at tørre skindet med en ren og tør klud. Hvis det er nødvendigt, kan du gentage processen flere gange.

    Til sidst børster du skindet igennem med en lammeskindsbørste, så lammeskindet forbliver blødt og lækkert.

  • Stearin 

    Midt i hyggen kan man nogle gange godt komme til at spilde stearin på sit lammeskindstæppe. Sker dette, skal du lægge trækpapir på pletten og forsigtigt stryge henover det med et strygejern. Lad ikke strygejernet være for varmt, men stryg forsigtigt indtil trækpapiret har optaget al stearinen.

    Du kan gentage processen et par gange indtil det hele er væk. Herefter børster du skindet med en lammeskindsbørste, så det bliver så godt som nyt.

  • Tyggegummi 

    Det er virkelig træls. Der er tabt et tyggegummi i dit lammeskind og nu sidder det fast i alle hårene. Det virker meningsløst, men der er faktisk en måde at fjerne det på, uden det går ud over lammeskindet.

    Du starter med at fjerne så meget af tyggegummiet som muligt, ved forsigtigt at plukke det af skindet. Sidder der flere rester tilbage, putter du skindet i en lukket pose og fryser det natten over. Her skal du huske at sørge for, at skindet ikke er rullet for stramt sammen eller er foldet.

    Næste dag kan du nemt fjerne tyggegummiet med fingrene eller en lammeskindsbørste.

    Afslut med at ryste skindet rigtig godt.

  • Smør, olie eller andre fedtstoffer

    Hvis du på en eller anden måde spilder en form for fedtstof i dit lammeskind, skal du bruge metoden med trækpapiret og strygejernet. Læg trækpapiret på pletten og stryg forsigtigt henover den med et strygejern. Strygejernet må igen ikke være for varmt.

    Stryg henover pletten indtil den er optaget i trækpapiret. Gentag processen indtil fedtstoffet er væk fra pelsen. Husk at børste lammeskindstæppet rigtig godt når du er færdig. Er der kommet fedtstof på skindsiden, kan du fjerne det med tørshampoo.

    Spray tørshampoo på pletten og lad det sidde lidt. Børst derefter forsigtigt shampooen af skindsiden.

  • Opkast 

    Er der nogen, der kommer til at kaste op på dit lammeskind, betyder det ikke, at det er ødelagt. Du kan sagtens få skindet rent og pænt igen. Du starter med at fjerne al det opkast du kan med en tør klud.

    Derefter tager du en ren klud og fugter den med lunkent vand og dupper pletten.

    Tør herefter af med en tør klud. For at være sikker på, at det hele er væk, er det en god ide at blande en teskefuld uldvaskemiddel med en spiseske eddike og en halv liter lunken vand.

    Dup forsigtigt blandingen på pletten og prøv at gnide det ind i pletten. Når du har gjort det, vasker du blandingen af med en fugtig klud, hvorefter du tørrer af med en tør klud. Du kan gentage processen hvis det er nødvendigt. Efter behandlingen skal du ryste dit lammeskind grundigt inden brug.

  • Blegemiddel, Klor eller urin 

    Hvis du spilder kemikalier som blegemiddel eller klor på dit lammeskind, skal du tørre pletten af med en klud, der er fugtet med lunken vand.

    Herefter tørrer du pletten med en tør klud. Ved denne slags pletter er du nødt til at søge professionel hjælp, da traditionelle husmidler ikke vil hjælpe ret meget. De vil ikke kunne fjerne disse aggressive pletter i en tilstrækkelig grad. Du skal derfor kontakte et renseri i nærheden.

    Spørg altid om de har erfaring med rensning af skind, inden du laver en aftale. 

  • Indtørret vin, kaffe eller blod 

    Hvis pletten har siddet i lidt tid og er indtørret, kan du fjerne den ved at børste lammeskindet med en lammeskindsbørste. Hvis store dele af dit lammeskind er ramt af indtørrede pletter, anbefaler vi at du får skindet renset hos en professionel.

  • Indtørrede fedtpletter eller urin 

    Ved denne form for pletter er der ikke meget du kan gøre med de traditionelle husmidler du har til rådighed i rengøringsskabet. Vi anbefaler derfor at du får dit lammeskind renset professionelt på et renseri.

Sådan fjerner du lugt fra et lammeskind

Idet lammeskind er et naturligt materiale, kan det have forskellige naturlige eller syntetiske lugte. Nogle skind lugter på grund af deres garvning, nogle har en naturlig dyrelugt, mens andre får en muggen lugt, efter de har været opbevaret i lang tid i en kælder eller på et loft.

Det er naturligvis ikke særlig rart, hvis dit lammeskind har en dårlig lugt, men der er en løsning på dette problem. Et simpelt trick er at hænge skindet ud til udluftning. Her vil det være en fordel, hvis du har mulighed for at hænge skindet ud natten over.

Hvis du vælger at hænge det op udenfor, skal du bare sørge for, at det hænger under et tag, så det ikke bliver vådt. Her er en garage eller carport et oplagt valg. 

Ved en udluftning af skindet vil lugten aftage, men ikke forsvinde helt. Afhængigt af, hvor meget skindet lugter, vil lugten forsvinde med tiden.

Når skindet bliver garvet, får det en kunstig lugt, men denne lugt vil aftage efter en eller to uger hvorefter skindet vil få den samme lugt som din bolig. 

lammeskind

Normalt har skind en stærkere lugt, når du modtager det. Dette er helt naturligt, idet lugten opstår ved at skindet i flere dage har været pakket ind.

Når du har pakket skindet ud derhjemme, skal du ryste det kraftigt og give det en kort udluftning. Herved vil den eventuelle lugt forsvinde helt af sig selv.

Der findes også skind, der lugter mere kraftigt af dyr. Disse lammeskind beholder typisk lugten betydeligt længere end skind, der har fået en bestemt lugt gennem garvning. Det er selvfølgelig også vigtigt at lufte disse skind, men man skal være opmærksom på, at der stadig vil være en kraftig lugt efter udluftning.

Selvom det lyder af meget, så er der stadig nogle måder, hvorpå du kan fjerne denne lugt:

Hvis du befinder dig et sted med sne, kan du med fordel lægge lammeskindet med pelssiden nedad i sneen. Herefter skal du ryste skindet kraftigt, for at fjerne sneresterne. Her er det også vigtigt, at du sørger for at holde skindsiden tør. Sneens kulde hjælper med at neutralisere lugten. Du kan også pakke skindet ind i en plasticpose og komme det i fryseren.

Her skal du huske at sørge for, at skindet ikke er rullet for stramt sammen eller er foldet. Derudover skal du huske at lukke posen godt. Når du har haft skindet i fryseren natten over, skal du ryste det godt. 

Selvom vi er vant til at løse problemer med lugt med diverse kemikalier, anbefaler vi ikke at du sprøjter kemiske midler på skindet. Mange lammeskind vil reagere negativt på kemikalier og det vil derfor beskadige lammeskindet. Stærke parfumer og duftsprays bør du også undgå, da disse lugte sammen med skindets lugt kan skabe en ubehagelig lugtkombination.

Skulle det ske, at ingen af ovenstående metoder hjælper på skindets lugt, kan du vaske dit lammeskind i vaskemaskinen eller få det renset hos en professionel.

Vælger du at vaske skindet i vaskemaskinen, anbefaler vi dig at læse med videre og få vores anbefalinger til, hvordan du vasker et lammeskind i vaskemaskinen.

lammeskind

Vask af lammeskind i vaskemaskinen

Vask af lammeskind er egentlig meget simpelt. Du kan faktisk vaske mange lammeskind i vaskemaskinen. Det kommer dog an på, hvordan skindet er garvet. Hvis skindet er garvet med salte, er det ikke egnet til vaskemaskinen, da saltet vil blive udvasket og læderet vil blive ødelagt.

Medicinsk garvet skind kan derimod godt vaskes i vaskemaskinen. Uanset hvad anbefaler vi at du kontakter sælgeren af skindet eller tjekker dets label eller vejledning inden du vasker det i maskinen. Hermed sikrer du, at du vasker skindet korrekt og ikke ender med at ødelægge det.

Selvom mange lammeskind er egnet til vask i vaskemaskinen, anbefaler vi, at du kun vasker dit lammeskind i maskinen som den sidste udvej. Vask af lammeskind i en vaskemaskine medfører nemlig at lædersiden bliver hård og hårene filtres sammen. Her kan du børste hårene, men skindet vil herefter ikke være nær så blødt, som det var før du puttede det i maskinen.

Det anbefales i stedet, at du altid forsøger at fjerne pletter og snavs uden vask af lammeskind i en maskine.

Sådan tørrer du et lammeskind

Hvis det har været nødvendigt at vaske dit lammeskind, er der også nogle specifikke retningslinjer for, hvordan du skal tørre det. Uanset hvilke pletter, der er kommet på dit skind, må du under ingen omstændigheder tørre det i tørretumbleren.

Putter du dit skind i tørretumbleren, vil læderet nemlig blive hårdt. Hvis du har vasket dit lammeskind i vaskemaskinen, anbefaler vi dig at bruge centrifugering for at fjerne så meget vand som muligt.

Når du tager skindet ud af maskinen, skal du ryste det, for at få det meste af vandet ud. 

Når skindet skal tørres, skal du altid lægge det på et tørrestativ med pelssiden nedad. Stil gerne tørrestativet i et rum med god udluftning og undgå direkte sollys. 

Et lammeskind skal heller ikke ligge for tæt på varmekilder som radiator og føntørrer. Et vådt lammeskind tager gerne nogle dage om at blive tørt. Det er derfor vigtigt at du husker at trække i læderet imens det tørrer. På denne måde sikrer du, at skindet kommer tilbage til sin oprindelige form efter vask.

Et godt råd her er, at man skal være to om at stå og trække forsigtigt i skindets ender. Hvis dit lammeskind har glatte hår, skal du børste dem forsigtigt, mens de stadig er lidt fugtige. Når skindet er helt tørt, skal du børste det igennem en gang til. Børstningen sørger for at hårene ikke filtrer sammen og løsner eventuelle hår.

Når dit skind er helt tørt, kan du igen bruge det på sofaen eller hvor du anvender dit skind.

Stadig i tvivl om hvordan du plejer dit lammeskind?

Vi håber du er glad for dit lammeskind og kan bruge denne guide. 
Har du stadig spørgsmål til vask af lammeskind, er du meget velkommen til at kontakte os på info@naturescollection.dk.
Vi glæder os til at høre fra dig.

 


6 Kommentarer


  • Anne Mette

    Hej Karen,

    hvis skindsiden er blevet hård eller tør, kan du med fordel trække det henover en hård bordkant et par gange. Herefter vil det løsne lidt op og få en mere fleksibel skindside igen.

    Bedste hilsner
    Anne Mette, NATURES Collection


  • Karen F L

    Vi har haft et lammeskind liggende i solen, så bagsiden nu er helt udtørret. Kan man behandle det med læderfedt eller andet plejeprodukt for at gøre det smidigt/lækkert igen?
    Tak for en god pleje-guide👍


  • Anne Mette

    Hej Lone,

    jeg ved ikke hvilket lammeskind du har, men jeg ved, at islandske lammeskind har en tyndere skindsside, hvorfor små hvide fnuller kan komme frem. Det du kan gøre, for at fjerne dem eller mindske forekomsten af dem er, at støvsuge skindssiden eller køre skindsiden mod en bordkant nogle gange, så det vil fortage sig. De hvide fnuller kan være rester fra selve garvningen (behandlingen af lammeskindene)

    Jeg håber det kan hjælpe dig.

    Bedste hilsner
    Anne Mette, NATURES Collection


  • Lone Wieland

    Jeg har 3 lammeskind der ligger “til pynt” på min mørke stof sofa. De afgir sådan nogle hvide små “nuller-dimser “ fra bagsiden af skindet. Og de er mildt sagt umulige at få af sofaen 😰. Gode råd er velkommen 😅


  • Duddi Hufeldt

    Jeg vasker i maskinen med flydende uldvask på 30 grader og bruger “dunlet” som skyllemiddel.
    Det er ligeså blødt og lækkert som da det blev købt for 20 år siden.
    Mvh. Duddi.


Smid en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal accepteres før de bliver udgivet

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.