Er plastik virkelig bedre end pels?

I modeindustrien er der særligt ét spørgsmål, som hyppigt stilles. Nemlig spørgsmålet om hvorvidt rigtig pels eller kunstig pels er det mest bæredygtige valg. 

Hos NATURES Collection udvælger vi nøje de materialer, vi bruger til produktion af vores produkter og samtidig sikrer vi, at processen bliver så bæredygtig, som det er muligt - og det er meget.

Læs mere her om hvor bæredygtig pels er.

Danmark har en af de mest restriktive miljøpåvirkede love inden for pelshandel i verden. Den danske lov fungerer ofte som det gode eksempel i andre pelsproducerende lande. 

Vi sikrer hele tiden, at vores leverandører af ægte pels er bæredygtige og kan leve op til de to certifikater, FURMARK og WELFUR. I pelsbranchen finder man hele tiden nye måder, hvorpå man kan gøre processen yderligere bæredygtig.

Modsat ægte pels er kunstig pels produceret af plastik. Vi ved alle, at plastik ikke er miljøets bedste ven. Så måske handler det ikke om miljøet, men om ens principper?

Enten er du nemlig for naturlig pels eller ikke. Selv har vi set nærmere på dette problem for at klargøre det en smule mere for dig. Dette gør vi fordi, vi ved hvor meget misledende information, der er ude på verdens internet.

pelsvest

Alle vores styles er lavet af det bæredygtige materiale; pels. Se fx vores lækre produkter i ægte lammeuld her.

Hvorfor bære noget der ligner pels, når du er imod det?

Som vi allerede har belyst tidligere i indlægget, handler spørgsmålet om, hvorvidt du er for eller imod naturlig pels nok mere om principper end sandheden. Før du drager en konklusion på, hvorvidt du er for eller imod naturlig pels, bør du sammenligne det med, om du er veganer eller ej.

Det er nemlig således, at vi mener, der er en kobling mellem disse to valg. Tænk på det på følgende måde: Du kan bære pels med god samvittighed, som du gør, når du spiser kød - eller vælge at gøre ingen af delene. For os er det præcist det samme. Dyrenes velfærd er det samme og budskaber ligeledes.

Vores produkter er biprodukter til kødindustrien, hvilket betyder, at dyrene allerede bruges til kødproduktion. Vi tager over og bruger skindet, der ellers skulle smides ud. 

Du ønsker at beskytte dyrene, men ender med at beskadige planeten og naturen.

Når du bærer vores pels, bidrager du til at minimere spild, eftersom du i realiteten bærer en beklædningsgenstand, som skulle være smidt ud på kødfabrikken. Derudover bærer du også noget, som kan nedbryde sig selv i naturen.

Dette er en enestående kvalitet ved naturlig pels, men desværre er det noget, mange misforstår. Mennesker køber kunstpels i troen på, at de har gjort en god gerning ved at beskytte dyrene. Det vigtigste, de dog ikke overvejer, er, at planeten skades mere.

Når man bærer en kunstpels, vil den fælde lige så meget som en naturlig pels. Dette gør dog ikke pelsen mere virkelig. I modsætning til normal pels vil det være en stor trussel for omgivelserne.

Når kunstpels, som er produceret af plastik, fælder, tilføjes der små ustyrlige fibre til verden og havet, hvor fiskene i deres søgen på vand, vil være overbevist om, at fibrene er mad. 

Og vi ved jo godt, hvordan den historie ender.

Gennem årene er pelsindustrien blevet anklaget for at have dårlig indflydelse på miljøet. Her er det vigtigt at påpege, at dette ikke er sandt. Mange sider skriver og videregiver falsk information om, at de giftige og kræftfremkaldende kemikalier,

Hexavalent krom og Formaldehyd, bruges, når pels bearbejdes. Derfor er det meget vigtigt for os at tydeliggøre for dig, at dette er falsk information.

I bearbejdningsprocessen af pels bruger vi krom 3, som er et naturlig-forekommende tungmetal, som findes i sten, dyr, planter og meget mere. Det forveksles ofte med krom 6 (Hexavalent krom), men det er bestemt ikke det samme.

Generelt gennemfører beklædningsfabrikkerne konstant nye og mere bæredygtige metoder, når de bearbejder pels. Kemikaliet formaldehyd er også på vej ud og vil blive bandlyst af International Federation of Dressers and Dyers.

Kunstpels er derimod baseret kemisk. Kunstpels er lavet af syntetiske plastikfibre, der er lavet af petroleum. Dette er, modsat naturlig pels, hverken miljømæssigt godt eller bæredygtigt.

Det er en ressource, som ikke kan nedbrydes.

Mange sider der promoverer kunstpels siger, at de er lavet af genanvendelige vandflasker. Dette lyder godt og meget bæredygtigt, men det er det i virkeligheden ikke. Plastik er og vil altid være plastik.

Det kan ikke nedbryde sig selv i naturen, som naturlig pels kan.

Tag kampen mod klimaforandringer seriøst - køb bæredygtigt tøj

Som vi har vist ovenfor, er der mange miljømæssige fordele ved at bære naturlig pels. Med vores tøj kan du både være bæredygtig, god for miljøet og komfortabel.

Pels bearbejdes meget omhyggeligt i dag, og forskning på området har gjort det muligt at bearbejde det således, at det er lige så fleksibelt som normalt tøj. Den eneste forskel er, at det er meget mere bæredygtigt og holdbart end plastik.

En anden vigtig ting at nævne er, at kvaliteten af kunstpels er betydeligt lavere end kvaliteten på rigtig pels.

Naturlig pels er varm og kan regulere temperaturen. Vi har dog en forståelse for, at det ikke er alle, der har råd til kun at iklæde sig naturlige materialer, men for at støtte vores planet og natur, skal vi alle begynde et sted.

Du kan starte med at udskifte din plastikfrakke til en naturlig frakke. Vi har et bredt sortiment, der sikrer, at du kan finde lige præcis den frakke, der passer bedst til dig. Og vi har endda sat nogle styles ind herunder, så du kan se hvor flot et produkt kan blive, når bare det er lavet af ægte pels.


2 Kommentarer


  • NATURES Collection

    Hej Vera,
    Tak for din kommentar. Vi er glade for, at du kan lide vores artikel og at du vil bruge din mink jakke denne vinter. Du vil helt sikkert ikke fortryde det!

    Mvh Anne Mette


  • Vera Nielsen

    Bedste artikel jeg til dato har set og vil glæde mig til at bruge min mink fra jer denne vinter. Jeg turde ikke sidste vinter 🤣😂


Smid en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal accepteres før de bliver udgivet

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.