Kan lammeskind give allergi?

Når man køber et lammeskind kan man nemt komme til at tænke over, om lammeskind er noget, man kan være allergisk over for. Og det gør man nok, fordi at der er rigtig mange der i dag lider af en eller anden for for allergi - eller gør de virkelig?

Mange forveksler allergi med sensitiv hud. De tror simpelhen at de er allergiske for bestemte fødevarer eller tekstiler. Men allergi er faktisk ikke noget, der bare opstår, det er nemlig genetisk betinget, mens sensitiv hud blot er en reaktion på den rå tekstur i ulden

Hvordan ved jeg om jeg kan tåle uld?

Der er heldigvis en meget nem og simpel måde at teste det af på. Tag en bluse med lange ærmer på og så en uld sweater ovenpå. Hvis din hud begynder at klø, få udslæt og du generelt bliver utilpas, så kan der være tale om en allergi. Du bør derfor søge læge, så du kan få det testet og dermed fastlagt.

Hvis du ikke kan mærke noget eller hvis du marker en smule irritation uden udslæt eller ubehag, så er det ikke allergi, men din hud, der reagerer på den rå tekstur, der er i ulden. 

sheepskin allergy

Er jeg allergisk over for lanolin?

Lanolin er uldfedt. Det er et beskyttende lag, der dækker hvert et hår på fåret. Lanolin er en kompleks masse og bruges ofte i kosmetik og cremer på grund af dets cremede konsistens og fugtende egenskaber.

Lanolin kommer direkte fra naturen og har mange gode egenskaber. Allergi over for lanolin er meget sjældent, og mange tror, at de har lanolin allergi, men de er altså 'bare' sensitive over for uld og deres omgivelser. 

Studier peger på, at merino uld ikke skaber reaktioner hos hverken børn eller voksne. Studierne viste, at meget fint merino uld producerer mindre irritation hos spædbørn end tøj lavet af bomuld. Se, dét er interessant! 

baby sheepskin

Kan lammeskind eller uld forårsage astma?

Hvis du googler lammeskind og allergi, så kan du lynhurtigt finde artikler, der påstår, at lammeskind kan give dig allergi og astma, på grund af de små partikler og bakterier der findes i ulden og som ikke er gode for dit helbred.

Et dyreskind er muligvis et opholdssted for mange forskellige former for mikroorganismer, der kan observeres og findes i andre lignende miljøer. Men dette er desværre en meget ensidig og negativ måde at beskrive lammeskindet og dets egenskaber på. 

En tysk forsker, Dr. Christina Tischer, fra Helmholtz Zentrum München Research Centre, fandt ud af at lammeskind beskytter spædbørn mod astma, fordi børn, der sover på lammeskind har mindre tendens til at udvikle allergier senere i livet. 

research sheepskin

Studiet undersøgte 2441 raske børn fra Tyskland indtil de blev 10 år og viste at børn, der har sovet på naturlige lammeskind i de første 3 måneder af deres liv, havde 79% mindre sandsynlighed for at udvikle astma i en alder af 6 år. Da de blev 10 år, havde disse børn 41% mindre sandsynlighed for at udvikle astma. Tallene taler for dem selv, men lad os dykke ned i det. 

Lammeskind er gode for dit helbred

Mikroorganismer - bittesmå organismer man ikke rigtig kan se - fundet i lammeskind eller andre dyreskind (fx. hunde) kan faktisk hjælpe med at beskytte mod astma eller allergier, fordi de med deres blotte tilstedeværelse forstærker immunsystemet.

Vi er i dag blevet nogle værre rengørings-freaks og bruger alt for meget krudt på at gøre vores hjem 100% rent med rensende kemikalier, men dette kan faktisk være med til at ødelægge vores immunsystem. For meget rengøring betyder, at vi ikke længere er eksponeret for disse mikroorganismer, som hjælper vores immunsystem.  

Lad mig give dig et eksempel: saml maden op fra gulvet, leg med din hund og kys din familie. Disse er måder hvorpå du kan undgå at udvikle allergier, fordi du på denne måde bliver udsat for gode bakterier, der forstærker dit immunsystem! 

Se vores store udvalg af lammeskind her.

child and dog


Smid en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal accepteres før de bliver udgivet

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.